Elaborem propostes per apropar el currículum escolar al currículum cultural amb les TAC

Elaborem propostes per apropar el currículum escolar al currículum cultural amb les TAC
Professorat: Àlex Escuder - Àlex Egea - Elisabet Higueras

Presentació de les vostres propostes, avaluació i comiat!

Hola a tothom,


Avui, darrer dia de curs, podrem compartir tots plegats les propostes que heu anat elaborant. Per tant, els protagonistes sou vosaltres!


Intentarem valorar les propostes des del vessant pedagògic, oferint-vos assessorament i aprofitant l'experiència dels companys i companyes per fer el "peer-review" de les propostes. Sabem que segurament no estaran perfectes, no heu tingut tampoc gaire temps per elaborar-les, però esperem que el consell de tots us pugui aportar noves idees per iniciar el curs vinent!


Finalment, avaluarem el curs, perquè la vostra opinió ens pot ajudar a millorar-lo i fer noves propostes de cara a futures edicions. I bé, ens acomiadarem i tancarem aquesta 44ª edició!


També agrair-vos per endavant la vostra participació, atenció i dedicació. Ha estat un curs molt interessant i nosaltres, com a docents, ens ho hem passat molt bé, aprenent de tots vosaltres i gaudint d'aquests dies de calor i d'estiu amb les vostres propostes!

Gràcies per tot i fins aviat!
P.S.: Recordeu que teniu els nostres mails en aquest blog, al marge, i que restem a la vostra disposició més enllà del curs.

EL VIDEOJOC COM A EÏNA EDUCATIVA?

Fins a finals dels segle XIX, el joc havia estat associat a l'entreteniment i la diversió. Des d'un punt de vista pedagògic això canvia gràcies al moviment pedagògic de l'Escola Nova en què el joc esdevé eix clau com a metodologia d'aprenentatge. El joc fou introduit a l'escola quelcom més que una diversió o un entreteniment, els educadors van intuir que el joc tenia un potencial molt important. A través del joc es pot aprendre, es desenvolupen destreses, habilitats, estratègies... En definitiva, ningú discuteix que es pot aprendre jugant. Per tant, si ningú rebutja la potencialitat educativa del joc, per què es rebutja el paper dels videojocs com a element d'interés educatiu?
La vida cotidiana del nois i noies d'avui en dia està clarament inundada per tot tipus de tecnologies. Si preguntem a qualsevol jove quin va ser el primer contacte amb la informàtica i les Noves Tecnologies, segurament ens respondrà que mitjançant els videojocs. En l'àmbit educatiu no podem estar al marge que els videojocs tenen un lloc important en la seva realitat diària i forma part important dels seus interessos.
Tanmateix, els videojocs són una eïna que no podem ignorar, sinó que hem de conèixer i aprofitar el seu ampli ventall de potencialitats pedagògiques que anirem descobrint durant la sessió.
A continuació, us facilito uns videos que també podriem comentar durant la sessió:




DIVERSITAT AFECTIVO-SEXUAL

Els professionals de l'educació hem de ser cada cop més conscients de la diversitat afectiva i sexual de la nostra societat i de les aules dels centres escolars. Tenir una orientació sexual minoritària pot suposar dificultats en el desenvolupament integral de la persona, en la seva autoestima i en el seu autoconcepte, en la realció amb els altres i en el rendiment acadèmic; sovint a causa de l'homofobia social, la manca de referents positius, els insults com a primera i única informació sobre la homosexualitat.

No és possible un desenvolupament integral dels nois i noies i dels fills de families homoparentals sense un sistema educatiu que mostri la seva realitat afectiva. Els professionals de l'educació tenim un paper decisiu a l'hora de fer avançar l'escola cap a diferents realitats, a l'hora d'educar persones més tolerants i respectuoses amb les diferències, donant informació sobre les diferents formes d'estimar, dels diferents models de familia, els recursos existents, etc. La diversitat afectiva i sexual és una realitat social de la qual s'ha de parlar i es parla però que encara està per entrar en els curriculums escolars.

En la sessió d'avui, realitzarem les dues dinàmiques següents:

- INJÚRIES: Dinàmica de grup per posar de manifest l'abast de les injúries del llenguatge que té com a objectiu donar a conèixer als nois i noies els sentiments que generen aquestes expressions i afavorir l'empatia per tal que es posin en la pell de les persones que reben aquestes formes de violència simbòlica.

- SEXE I GÈNERE: Dinàmica destinada a identificar i diferenciar els termes referents al sexe, el gènere i la identitat de gènere mitjançant la realització d'un joc de rol sobre la identitat de gènere.

CONSTRUIM UN SUPER

Utilitzarem els àlbums web PICASA per fer la nostra pràctica amb els alumnes
Caldrà fer grups d'alumnes per construir les diferents zones del supermercat: neteja, bricolatge, begudes, electrònica, etc

http://picasaweb.google.es/golum1954/EscolaDEstiuRosaSensat2009?authkey=Gv1sRgCMi19v-j46iizwE#

SESSIÓ 6: "EL SUPER"

ENLLAÇOS DE SUPERMERCATS

http://www.carrefour.es/hipermercados/ofertas/

http://www.alcampo.es/WebPortal/Alcampo/Paginas/Folletos/Folletos.page

http://www.elcorteingles.es/

http://www.compraonlinemercadona.es/

Sessió 5: webquest

Hola a tots,

Avui acabarem amb les tasques pendents de la sessió anterior i començarem amb el tema de les Webquest. Aquí us deixo un resum:



També introduirem el tema del consum i del consumisme veient diferents exemples disponibles a la xarxa, això sí, en webquest!

Ànims i seguim treballant!

Per cert, aquí us deixo una guia per fer servir l'entorn PHPWEBQUEST ;-)

BIBLIOGRAFIA

  1. Adell, Jordi. "Internet en el aula: las Webquest". [en línia]. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, núm. 17, març 2004 [Consulta: 10 gener 2007]. Disponible a: <http://www.uib.es/depart/gte/edutec-e/revelec17/adell_16a.htm>.
  2. Area, Manuel. WEBQUEST. Una estrategia de aprendizaje por descubrimiento basada en el uso de Internet. GUIA DIDÁCTICA PARA DOCENTES. [en línia]. [Consulta: 13 juny 2006]. Disponible a: <http://webpages.ull.es/users/manarea/webquest/>.
  3. Tipologia de tasques WQ: http://www.eduteka.org/tema_mes.php3?TemaID=0011
RECURSOS
- BBDD comunitat catalana de webquest: http://webquest.xtec.cat/enlla (també podeu consultar el portal per veure documentació variada http://webquest.xtec.cat )
- Recull de portals sobre WQ http://www.xtec.net/~cbarba1/portalsWQ.htm

- Les WQ a la XTEC http://www.xtec.net/recursos/webquests/

- Imatges animades http://www.gifmania.com

Sessió 4: blogs, xarxes socials i un tastet d'audiovisuals

Hola a tothom,

Avui parlarem dels blogs i de com afegir-hi diferents elements, com gadgets, audiovisuals, etc. Aquí us deixo una guia que també us pot servir. També veurem propostes pràctiques i us ensenyaré on podeu trobar diferents vídeos i/o imatges que poden ajudar-vos a configurar la vostra proposta final de curs.



Finalment, en la segona part de la sessió parlarem de les xarxes socials i ens donarem d'alta (els que no hi estiguin) al Facebook.



ALGUNES EXPERIÈNCIES I INFORMACIÓ D'AMPLIACIÓ:

Edu3.cat



Experiència vídeo 'Dies digitals TV' (generalitat)


Profesores blogueros(Cámara abierta 2.0 de La2)


Generació Pixel (Cámara abierta 2.0 de La2)

FORUM DE DEBAT SOBRE CURRICULUM CULTURAL/ESCOLAR I LES TAC

http://agora.xtec.cat/iesreguissol/moodle/mod/forum/view.php?id=18344

MOODLE



http://agora.xtec.cat/iesreguissol/moodle/course/view.php?id=921

SESSIÓ 2 i 3: TREBALLEM PLEGATS






FESTA FINAL


De TREBALLEM PLEGATS






Sessió I: 01/07/09 - Perquè TAC i no TIC???

Hola a tothom,

Tal i com heu pogut apreciar en el títol del curs, la proposta de treball combina dos eixos principals: el treball amb tecnologies a l'aula i la creació de propostes didàctiques per a treballar temes que interessen als joves de forma curricular (directament o de forma transversal).

Durant les dues primeres sessions hem considerat oportú situar ambdós temàtiques monogràficament. Per tant, avui començarem a parlar de TAC. Suposem que us haureu preguntat el perquè d'aquest canvi de nomenclatura, no? Doncs bé, intentarem situar el context de la proposta, desvetllat diferents aspectes relatius a les tecnologies que cada cop ens trobem amb més freqüència als centres, i resoldre tots aquells dubtes que vagin sorgint en relació a aquest tema.

Primerament, parlarem de societat del coneixement (i perquè no de societat de la informació?), situant el context de treball que tenim als centres, les característiques de l'alumnat i els enfocaments de treball a l'aula amb tecnologies.

Segonament, parlarem del model d'ensenyament del que partim, valorant diferents possibilitats i veient quines implicacions i propostes podem pensar segons el nostre model docent.

Per últim, obrirem el nostre propi bloc personal i penjarem totes les adreces al bloc conjunt d'aula. També us presentarem el wiki del curs. Acabarem així amb una petita pràctica que us permetrà tenir el vostre propi espai a la Xarxa.

Esperem que la sessió us agradi!

Per saber més...
La generació Einstein


Web 2.0


La revolución de los medios y los "prosumers"


També us deixem aquí el ppt de la sessió:

Benvinguts i benvingudes al curs!

Durant les properes dues setmanes compartirem un espai de formació, reflexió i treball en relació a les TAC i la seva implicació en el foment de propostes pedagògiques que ens permetin promoure uns valors adients per a formar ciutadans de la societat digital. Aquesta formació, segons plantejarem durant tot el curs, ha d'anar més enllà del currículum i ha d'intentar apropar-se a la realitat dels joves (currículum cultural).

El continguts del curs són:


> Nadius digitals i immigrants digitals: és possible conviure amb èxit a l'aula?

> De les TIC a les TAC: consolidació de les tecnologies com a vehicles per a l’aprenentatge i el coneixement. Propostes pràctiques i exemples de bones pràctiques.


> Temes de controvèrsia social que interessen/afecten al desenvolupament psico-socio-afectiu dels joves (currículum cultural):

+ La diversitat cultural i com entenem la interculturalitat a l'aula.
+ Pluralitat social (identitat sexual, cultural, familiar).
+ Consum i consumisme (capitalisme, consum responsable,
reciclatge, consum tecnològic -TV, videojocs, Internet, etc-).


> Tecnologies de la comunicació aplicades a l’educació:

+ Les webquest (tipologies i metodologies similars o derivades)

+ Els weblogs (tipologies i formes d’agrupar-se – blogosfera i catosfera)

+ Les wikis

+ Les xarxes socials

+ Moodle i altres plataformes per a organitzar continguts

+ Altres entorns virtuals emergents en Web 2.0 (Google docs, vokis, etc.)


> Tecnologies audiovisuals aplicades a l’educació:

+ Youtube, metacafe i altres webs on trobar vídeos en línia

+ Educlips i altres materials (p.e. ‘Com veure la TV’, col·lecció editada pel CAC).

+ Vídeo/Cine-fòrums: xtec, cinescola i propostes pròpies (com elaborar-les).

+ Videojocs.

> Integrem les diferents tecnologies per a realitzar propostes pràctiques per a fer servir a l’aula: què, com i per a què.


Tal i com heu pogut apreciar als continguts, s'acaba el curs fent una proposta pràctica per a aplicar a l'aula. La darrera sessió haureu de presentar la vostra proposta als companys. No us amoineu, dedicarem temps a l'aula i us acompanyarem en aquest procés creatiu.


Per a que pugueu veure com pensem presentar els continguts i les diferents tecnologies, teniu penjat a continuació el calendari. Cliqueu a sobre per veure com distribuirem les sessions i què fareu, amb qui i amb quines tecnologies.

ÀNIMS i BON CURS!


Àlex Escuder, Àlex Egea i Eli.

CALENDARI

Escola d'estiu 2009

BENVINGUDA

Benvinguts i benvingudes al curs "Elaborem propostes per apropar el currículum escolar al currículum cultural amb les TAC" de l'escola d'estiu de ROSA SENSAT'09.